Siirry sisältöön

Kesäloma ja olemisen tila

On vain tämä hetki ja juuri nyt kaikki on hyvin

Kesälomalle jäänti oli viime kesänä erityisen takkuista. Työt painoivat mieltäni, keho kävi kierroksilla ja lomatunnelmaan pääseminen ei sujunut ihan sukkelaan.

Toki tulihan siinä kesän kynnyksellä järjestettyä esikoisen lakkiaiset ja lapsukaisen muutto, monta isoa asiaa niin nuorille kuin vanhemmille. Huolimatta sangen aktiivisesta vapaa-ajasta töiden loppuessa ja kesäloman alkaessa meni tovi ennen kuin työasiat jäivät mielestä.

Työkavereiden kanssa keskustellessa selvisi, että vastaavia tunnelmia oli ollut monella muullakin. Oliko se koronavuoden mukanaan tuoma epävarmuus, joka meitä erityisesti kuormitti? Joka tapauksessa jatkuvasta suorittamisen tilasta oli pitkä matka olemisen tilaan. Lopulta mieli rauhoittui, kehon kierrokset laskivat ja lomafiilis valtasi sekä kehon että mielen.

Kesälomafiilikseen pääsemiseen auttoi, kun myös puoliso jäi lomalle. Kukaan ei tehnyt kotona etätöitä, ja tietokoneet pysyivät kiinni.

Töistä irrottautuminen oli totta viimeistään ystävän kanssa tehdyllä vaellusreissulla. Ympäristön vaihdos ja muutama päivä luonnon keskellä tekivät terää. Aurinko paistoi ja lämpö helli. Ei ollut aikatauluja, liikuttiin kun jaksettiin ja levättiin kun oli levon tarve, eikä tarvinnut huolehtia kuin itsestään. Tällaisia hetkiä meistä jokainen tarvitsee.

Miten sinulla onnistui tänä kesänä olemisen tilaan laskeutuminen?

Toivottavasti kesässäsi oli paljon hetkiä, jolloin ei tarvinnut suorittaa. Sai vain olla ja kuulostella, miltä minusta tuntuu juuri nyt. Läsnäoloa itsellesi tässä hetkessä.

Tulevaisuuden termi on kehotietoisuus

Kehotietoisuus on pitkä ja jatkuva matka. Se on mahdollista saavuttaa pysähtymällä säännöllisesti, mieluusti päivittäin, oman kehon äärelle ja kuulostelemalla tunteita, joita kehosta nousee ja sallimalla ne tunteet. Ei muuteta mitään, vaan sallitaan kaikki ne tuntemukset, joita kehostasi nousee.

Hyviä keinoja oman kehon äärelle pysähtymiseen ovat esimerkiksi omaan luontaiseen hengitykseesi keskittyminen ja tsekkaus miltä kehosi tuntuu tänään alustaa vasten. Onko siellä lihasjännityksiä ja kipuja, ja mitä viestejä näillä tuntemuksilla voisi olla sinulle?

On monta muutakin tapaa saavuttaa tuo läsnäolon tila. Toiselle se luonnossa liikkuminen, puutarhassa puuhastelu, leipominen, käsityöt, avantouinti, kehonhuolto tai ihan jotain muuta. Oleellista olemisen tilalle on läsnäolo tässä hetkessä, ei murehdita mennyttä eikä tulevaa.

On vain tämä hetki ja juuri nyt kaikki on hyvin.

Huomaat että mielen kierrokset rauhoittuvat, palautuminen edistyy ja kehotietoisuutesi kehittyy. Näitä hetkiä meillä kaikilla saisi olla päivittäin. Mitä aktiivisempaa arkesi ja työsi on, sitä tärkeämpää on pysähtyminen itsesi äärelle. Kehotietoisuuden kehittyessä osaat palata tuohon läsnäolon tilaan hyvinkin nopeasti, ja siitä jos mistä on hyötyä hoitotyössä.

Järven rannalla kasvavat männyt heijastuvat lähes peilityynestä vedenpinnasta. Vedenpinnalla on myös sumua.
Kuva: Kirsi Myllykangas

Oli hienoa, että saimme lomailla myös koko perheen kesken. Lomailimme lähinnä kotoa käsin, pieniä reissuja tehden. Mahtuipa lomailuun myös koko perheen koronakaranteeni, yhdenlainen pakkoloma sekin. Onneksi pysyttiin terveenä ja kotirauhakin säilyi. Lomailtiin, eikä tyhjennetty tekemättömien kotitöiden listaa. Myös hillasuolla tarpominen osoittautui paitsi koronaturvalliseksi, mutta myös varsin terapeuttiseksi touhuksi karanteenissakin.

Toivon sinulle loppukesälle ja alkavalle syksylle paljon olemisen ja läsnäolon tilaa. Vain sinä voit sitä itsellesi tarjota!

Teksti:
Mervi Kaikkonen, TtM, ft (AMK), AmO
Lehtori, OSAO – Kontinkankaan yksikkö
Potilassiirtojen ergonomiakortti -kouluttaja, Yinjooga -ohjaaja, Kinestetiikka tutor 2021
mervi.kaikkonen@osao.fi
p. 050 582 8837
”Liike on lääkettä ja palautuminen on ihan parasta.”

Kuvat: Kirsi Myllykangas


Tietoa blogista

Laatua hoivatyöhön -blogi on osa Laatuhoiva -hanketta. Blogiin kirjoittavat hanketyöryhmän jäsenet.

Blogi on suunnattu erityisesti ikääntyneiden hoitotyön parissa toimivien ammattilaisille. Kirjoitamme näkökulmia ja pohdintoja hankkeen ydinaiheista; ikääntyneiden hoitotyön osaamisesta, työhyvinvoinnista, työssäjaksamisesta, yhteisöllisyydestä ja osallisuudesta sekä johtamisesta.

Hanketta toteuttaa Diakonia-ammattikorkeakoulu yhdessä Koulutuskuntayhtymä OSAO, Oulun ammattikorkeakoulun ja Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa. Laatuhoiva -hankkeen rahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto.

Laatua hoivatyöhön somessa ja yhteydet

Laatuhoiva -hanketta voit seurata myös Facebookissa ja muualla somessa #laatuahoivatyöhön

Lisätietoja Diakonia-ammattikorkeakoulun projektikoordinaattorilta Pasi Tauriaiselta pasi.tauriainen@diak.fi ja blogin vastuuhenkilöltä Oulun ammatikorkeakoulun Kirsi Myllykankaalta kirsi.myllykangas@oamk.fi

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020